En demokratisk folkrörelse
Med över 200 000 medlemmar är vi Sveriges största demokratiskt uppbyggda och mest inflytelserika miljöorganisation. Ni, våra fantastiska lokala kretsar och länsförbund finns över hela landet och är varje dag med i viktigt påverkansarbete för att skydda vår värdefulla natur.
Som demokratisk organisation är det centralt att alla medlemmar kan vara med och påverka föreningens arbete, vilka frågor som ska prioriteras och hur vi ska arbeta på bästa sätt. Denna sida syftar därför till att på ett enkelt sätt beskriva och illustrera hur Naturskyddsföreningen är organiserad och hur föreningen styrs.
Lokalt, regionalt, nationellt och globalt arbete
Det lokala arbetet sker genom de lokala kretsarna som finns utspridda över hela Sverige. Ert engagemang mynnar ut i en stor mångfald av verksamheter och aktiviteter, från kurser, utflykter, debatter och ofta direkt påverkansarbete mot kommunernas miljöarbete. Medlemmarna i varje krets väljer kretsens styrelse vid en kretsstämma. Kretsarna kan i sin tur påverka arbetet både på regional och nationell nivå.
I nästa led finns nämligen de 24 länsförbunden som jobbar med länsövergripande miljöfrågor. Detta kan handla om att anordna kurser och utbildningar, samt att vara remissinstans vid exempelvis vägbyggen eller dylikt. Länsförbundens styrelser väljs av ombud från kretsarna, och på länsstämmorna kan kretsarna påverka verksamhetens inriktning.
Regionala kanslier
Naturskyddsföreningen har tio regionala kanslier med anställda som arbetar för att stötta och samordna kretsarnas och länsförbundens verksamhet på olika sätt.
På nationell nivå finns sedan den nationella riksstyrelsen som väljs av ombud för kretsarna och länsförbunden på en riksstämma. Riksstämman hålls vartannat år och är Naturskyddsföreningens högst beslutande organ. Utöver val av ledamöter till riksstyrelsen fattar stämman även beslut om inkomna motioner från medlemmar och verksamhetsmål. Det är enbart ombud som har rösträtt vid stämman, övriga medlemmar har dock yttrande- och förslagsrätt. I praktiken innebär detta att lokalt och regionalt aktiva medlemmar har stor makt att påverka hela Naturskyddsföreningens riktning och arbete.
Riksstyrelsen ska mellan riksstämmorna se till att verksamhetsriktlinjerna och de andra stämmobesluten följs, samt att hela föreningens demokrati och organisation fungerar och utvecklas. Riksstyrelsen utser en generalsekreterare som högsta chef för ett rikskansli med anställda.
Nationellt rikskansli
Naturskyddsföreningen har ett rikskansli med anställda som arbetar på riksstyrelsens uppdrag för att de tagna besluten ska kunna genomföras av föreningen i stort. Rikskansliet verkar på så vis inom Naturskyddsföreningens prioriterade områden och hanterar även föreningens ekonomi, medlemsregister, medlemstidningen Sveriges Natur, föreningsutveckling, kommunikation, remissvar och många andra frågor som berör hela föreningen. Det är även på rikskansliet som föreningens globala arbete har sin bas.
Illustration av föreningens organisation