Huvudbild för Naturskyddsföreningens riksstämma 2025

Så funkar stämman

Här samlar vi allt du behöver veta inför riksstämman 2025.

På stämman fattas viktiga beslut om föreningens framtid och den är därför ett tillfälle för dig som medlem att göra din röst hörd. Du kan delta på stämman antingen som enskild medlem eller som ombud för en krets eller ett länsförbund. Hur stämman ska gå till styrs av stadgarna och av Arbets- och beslutsordningen, som stämman själv beslutar om direkt efter öppnandet av stämman. Arbets- och beslutsordningen beskriver på vilket sätt stämman behandlar motioner (förslag), yrkanden (ändringsförslag till motioner), regler för vem som får ta till orda och hur, samt hur besluten ska gå till. När Riksstyrelsen har arbetat fram ett förslag till Arbets- och beslutsordning kommer du att kunna läsa det här. För att underlätta för dig som deltar på stämman har styrelsen tagit beslut om några ändringar inför den kommande riksstämman. På sidan “Nytt för stämman 2025” kan du läsa mer om detta.

Hur många ombud kan er krets utse?

Endast ombud har rösträtt. Det står i stadgarna hur riksföreningen ska styras, och hur många ombudsplatser varje krets har på riksstämman. Varje krets har rätt att sända ombud till riksstämma i förhållande till föregående års medlemsantal enligt följande: 

Upp till 1000 medlemmar = 1 ombud 
1001–3000 medlemmar = 2 ombud 
3001 eller fler medlemmar = 3 ombud

Fakta om totalt antal ombudsplatser på riksstämman: 
199 kretsar har 1 ombudsplats
44 kretsar har 2 ombudsplatser
7 kretsar har 3 ombudsplatser
Länsförbunden har var sin ombudsplats – dvs. 24 st. 
Fältbiologerna har max 3 st.

Totalt är det alltså 308 ombudsplatser att fylla på våra riksstämmor! Nu lyfter vi taket på konserthuset!

I nedan PDF har vi samlat information du behöver för att förbereda dig inför riksstämman i Gävle 13-15 juni. Vill du hellre läsa informationen direkt här på sidan kan du fortsätta skrolla nedåt!

Allt du behöver veta inför riksstämman 2025.pdf



Varför föreningsdemokrati?

Civilsamhället som demokratiskola viktigare än någonsin

Ett självständigt, starkt och mångfacetterat civilsamhälle är en central byggsten i en levande demokrati. Som Sveriges största demokratiskt uppbyggda miljöorganisation spelar Naturskyddsföreningen en viktig roll inte bara när det kommer till att skydda och bevara naturen utan också när det kommer till att skapa möjligheter och utrymme för meningsfullt samhälleligt och demokratiskt deltagande. Det gör vi på flera sätt. Bland annat genom att höras och synas och visa att vår röst som civilsamhällesorganisation är viktig, men också genom att organisera och engagera oss inom föreningen på ett sätt som kan föra idén om demokratiska praktiker vidare. I en samtid där vi på många sätt bevittnar en tillbakagång för demokratin är detta särskilt viktigt. 

Därför ska du delta på riksstämman 

Naturskyddsföreningens riksstämma är föreningens högsta beslutande organ. På riksstämman fattas viktiga beslut om föreningens framtid och är därför ett tillfälle för dig som medlem att göra din röst hörd. Riksstämman är också en viktig mötesplats för föreningens medlemmar där det finns möjlighet att utbyta erfarenheter och åsikter. På riksstämman har du chansen att lära dig ännu mer om föreningsdemokrati i praktiken och känna kraften i att vi är många som brinner för naturen och miljön.

Alla medlemmar är välkomna

Alla medlemmar i Naturskyddsföreningen är välkomna att delta på stämman men det är bara de som utsetts som ombud för en krets, ett länsförbund eller för Fältbiologerna som har rösträtt. Deltar du som medlem har du yttrande- och förslagsrätt.


Praktisk info

Var äger riksstämman rum?

Riksstämman äger rum på Gävle Konserthus den 13–15 juni.

Vad kostar det att delta?

Att delta som ombud på riksstämman är gratis. Du får resa, boende i delat dubbelrum och måltider. Du som deltar som medlem står själv för resa och boende och får betala en liten del av måltidskostnaderna.

Hur ser programmet för riksstämman ut?

En stor del av riksstämman kommer förstås ägnas åt diskussion och förhandlingar. Men det kommer också bjudas på musik från folkmusikduon Lisas och Hudik Klezmer Band samt en föreläsning av Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien. På lördagskvällen blir det festmiddag, musik och prisutdelningar och det kommer också finnas möjlighet att delta i ett intressant utflyktsprogram som Gävle Naturskyddsförening har satt samman. Programmet uppdateras löpande på stämmowebben.

Hur anmäler jag mig?

Anmälan öppnar 3 mars. Anmälan görs här på stämmowebben.


Såhär kan du förbereda dig

Inför riksstämman kan du som ska delta förbereda dig på olika sätt. Det viktigaste är att läsa på om de förslag som stämman kommer rösta om. Förslagen kallas motioner om de kommer från medlemmar och propositioner om de kommer från föreningens styrelse. 45 dagar innan stämman publiceras stämmohandlingarna. De består bland annat av alla motioner och propositioner. I stämmohandlingarna har också varje motion fått ett svar, ett så kallat yttrande, från riksstyrelsen. Yttrandet beskriver hur riksstyrelsen tycker att stämman ska rösta om motionen. Innan stämmohandlingarna publiceras går det dock att ta del av motionerna och propositionerna på andra sätt:

Motionsseminarier

Alla som har skickat in en motion till riksstämman 2025 kommer under vecka 10, den 3-6 mars, erbjudas möjlighet att presentera sin motion under ett digitalt motionsseminarium. Syftet med motionsseminarierna är att informera om de motioner som inkommit och att möjliggöra för riksstyrelsen att ställa frågor till den som skrivit motionen så att de kan förbereda och skriva sitt yttrande på ett bra sätt.

Som medlem är du välkommen att lyssna på motionsseminarierna – ett enkelt sätt att ta del av de förslag som riksstämman sedan ska rösta om! Motionsseminarierna kommer också spelas in så att de går att ta del av i efterhand.

Anmäl dig här för att vara med och lyssna.

Digital “utställning” av motioner och propositioner

På stämmowebben kommer du att hitta en digital utställning där du kan klicka dig runt och läsa på om de olika motionerna och propositionerna. Utställningen publiceras under april månad.

Digital introduktion om hur riksstämman fungerar och utbildning i mötesverktyget VoteIT

Inför riksstämman har du också möjlighet att delta på ett informationspass om hur Naturskyddsföreningens riksstämma fungerar samt om det digitala mötesverktyget VoteIT. Informationspasset rekommenderas oavsett om du deltagit på en riksstämma förut eller inte! Informationspasset kommer att ges digitalt måndagen den 2 juni kl 18.00-19.30 och onsdagen den 4 juni kl 11.30-13.00 samt på plats på stämman fredagen den 13 juni kl 13.00-14.30.

Anmäl dig här (länk kommer snart)

Ta reda på om din lokala krets eller ditt länsförbund ordnar ett förberedande möte

En del av de lokala och regionala föreningarna inom Naturskyddsföreningen, så kallade kretsar och länsförbund, bjuder in sina medlemmar till ett förberedande möte inför riksstämman. På mötet brukar de inkomna motionerna och propositionerna diskuteras för att komma fram till hur man vill att kretsens eller länsförbundets ombud på stämman ska rösta.

För att ta reda på om just din krets eller ditt länsförbund planerar ett sådant möte kan du kontakta kretsen direkt eller höra av dig till ett av våra regionala kanslier, som kan hjälpa dig vidare. Längst ned på den länkade sidan hittar du kontaktuppgifter till medarbetare på de regionala kanslierna.


Frågor?

Har du frågor om stämman som du inte hittar svar på i den här guiden eller på stämmowebben? Kontakta oss på riksstamma@naturskyddsforeningen.se