Hemma-hos-FoodJams Har passerat
Lördag 4 maj 2024 13:00 - 13:25 CEST Caféscenen
Föreläsare: Anita Gunnarsson
Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med kretsarna i Höör och Kristianstad/Bromölla och är en utbildningsaktivitet där vänner, bekanta eller främlingar deltar i en matlagningsworkshop för att lära sig att laga läcker mat med lokala baljväxter. Projektet syftar till att öka kunskapen kring - och konsumtionen av baljväxter både som ett alternativ till animalier men också som ett näringsrikt komplement i vanliga rätter. I projektet har en kock anlitats för att ta fram 4 koncept eller temakvällar med olika recept baserade på lokala baljväxter. Varje foodjam börjar med en kort introduktion till fördelarna med baljväxter samt hur de förbereds. Sedan lagar deltagarna mat tillsammans enligt våra recept. Varje koncept har testats via pilot-FoodJams i de deltagande kretsarna och slutresultatet med de färdiga koncepten lanseras i augusti 2024. Förhoppningen är att de som deltar i ett FoodJam sedan ska anordna egna Hemma-hos-FoodJams i framtiden och skapa en snöbollseffekt där fler kretsar och aktiva anordnar Hemma-hos-Foodjams och tillsammans ökar konsumtionen av lokalproducerade ekologiska baljväxter!
Arrangör
Kansli Skåne-Blekinge
Föreläsare
Anita Gunnarsson Föreläsare
Anita Gunnarsson är vice ordförande i Kristianstad/Bromölla kretsen och medverkande i Hemma-hos-Foodjams-projektet. Hon har lång erfarenhet av forskning på baljväxter och startade Lokala Baljväxt-nätverket (LoBa).