Huvudbild för Rikskonferens 2024
Profilbild för Utflykt till Tabergsgruvan med fladdermuseum och geologirum

Utflykt till Tabergsgruvan med fladdermuseum och geologirum Har passerat

Fredag 3 maj 2024 09:00 - 12:00 CEST

Utflykt till Tabergsgruvan 3 maj

Följ med på en guidad gruvvisning in i berget! Den ideella föreningen Tabergs Gruvguider berättar historien om berget, geologin, naturen, fladdermössen, kulturhistorien, växter och övriga djur. Guidningen tar en dryg timme. 


Tidpunkt: fredag 3 maj, kl. 09.00 - 12.00 (varav guidning i gruvan ca 1 timme)

Samling: Entrén till Spira kl.09.00 för gemensam avfärd med Buss 27 till hållplats Tabergs centrum

Tag med: Varma kläder, ficklampa, egen dryck, ev. egen cykelhjälm. Ingen förtäring erbjuds.

SäkerhetAlla måste ha hjälm som lånas ut. Det går också bra med egen cykelhjälm. 

Obs! Det är kallt och mörkt i gruvan, ca 5 grader i början på maj. 


Tabergsgruvan med fladdermuseum och geologirum Smålands Taberg reser sig 100 meter över omgivningen, cirka 343 meter över havet. Utsikten från toppen är magnifik. Taberg är en isolerad malmkropp av den ovanliga bergarten titanmagnetitolivinit, som bara finns på ett ställe till i världen. Förutom järn innehåller malmen vanadin och titan. Gruvbrytning har pågått ända sedan 1400-talet och fram till 1950-talet. Med jämna mellanrum försöker olika företag få tillstånd till nya provborrningar. På 80-talet ville man bygga en skidanläggning med stugby på berget, ett beslut som överklagades till regeringen av både Hembygdsföreningen och Naturskyddsföreningens tre kretsar i Jönköpings kommun utan framgång. År 1986 köpte Naturskyddsföreningen samtliga aktier i gruvbolaget Smålands Taberg, och övertog därmed bolagets gruvrättigheter med åtföljande dispositions-rätt till mark. Detta kunde ske med hjälp av insamlade medel genom en Rikskampanj. 

Idag har gruvrättigheterna löpt ut och Taberg är ett naturreservat på grund av sin geologi, fladdermössen och den unika växtligheten. Det är även ett Natura 2000-område. Genom den mycket speciella bergarten har Taberg en särpräglad och mycket artrik växtlighet. Här finns ormbunksarter som grön- och brunbräken som endast finns på några få platser i landet. I reservatet kan man också hitta skogsklocka, stickelfrö och nästrot och många andra rara växter. Som lokal för mossor tillhör Taberg de artrikare i södra Sverige. Sandödla finns på bergets sluttningar liksom berguv. 

Sex av landets fladdermusarter övervintrar i de gamla gruvgångarna. Drygt 500 fladdermöss – kanske upp mot tusen har sitt bästa vinterhotell här. Genom reservatet löper en slinga av vandringsleden Södra Vätterleden och utmed Tabergsån intill berget finns Tabergs-å-leden.

Mer info: www.tabergsgruvan.se 

Den ideella föreningen Tabergs Gruvguider är en avknoppning från Naturskyddsföreningen.