Klimatspåret - engagemangsprojekt gymnasiet Har passerat
Lördag 4 maj 2024 10:00 - 10:20 CEST Kammaren
Föreläsare: Peter Sterne
Historia
Projektet körs detta läsår för tredje gången.
Arrangörer
Naturskyddsföreningen i Tranås och Holavedsgymnasiet
Projektform Klimatspåret
Alla elever i årskurs 1 och åk 3 på Holavedsgymnasiet inbjuds att delta med ett bidrag som överensstämmer med Klimatspårets syfte.
Projektets fokus detta år är cirkularitet, d v s:
Cirkularitet är en vision om en hållbar utveckling (ekonomi, ekologi, sociologi) som är värdebevarande och som möjliggör fortsatt mänskligt liv och välmående i många generationer inom vår planets gränser. Liksom i naturen bibehålls och återskapas material och värde, och inget (eller mycket lite) går till spillo.
De inlämnade bidragen ska:
- Identifiera och beskriva en produkt, ett beteende eller ett samhällsfenom som har förutsättningar för att bli cirkulärt
- Lämna förslag på hur cirkulariteten kan uppnås
- Om möjligt praktiskt genomföra åtgärder för visa att idén håller
Bidragets uttrycksform väljs av deltagarna själva, det kan t ex vara:
Skrivet, såsom novell, öppet brev, debattartikel et c.
Drama
Konstverk
Presentation av en cirkulär innovation
Musik
Film
Aktion
Annan uttrycksform
Man kan vara så många elever man önskar per bidrag och det är också tillåtet att lämna in flera bidrag.
Stipendium och priser
Upplevelse- och utvecklingsstipendium, värde 5000 kr
Stipendiet delas ut till fem bidrag i enlighet med juryns beslut. En del i bidragsuppgiften är att redogöra för vad man ska använda stipendiet till om man vinner. Användandet ska vara förenligt med projektets syfte, d v s motverka klimatförändringar eller vara så klimatneutralt som möjligt.
Deltagarpris
10 priser lottas ut bland de bidrag som inte erhållit stipendium och består av består ett stipendium värt 1000 kr. Även för dessa priser gäller kriteriet att man ska ha redogjort för användning av priset och det ska ligga i linje med projektets syfte.
Arrangör
Naturskyddsföreningen Tranås Aneby
Föreläsare
Peter Sterne Föreläsare
När första delen av IPCC-rapport nr 6 kom sommaren 2021, och mitt första barnbarn skulle fylla två år, kände jag att det räcker inte att på egen hand försöka leva klimatsmart - jag måste göra det organiserat på något vis. Naturskyddsföreningen kändes naturligt och jag blev omgående involverad i Klimatgruppen. Där fanns en slumrande projektidé mot gymnasieungdomar som det blev min uppgift att realisera.
Jag är Ydrebo sedan 35 år, bor på en liten släktgård. Gift med Pernilla, tre vuxna barn och lika många barnbarn.
För ett par år sedan tog vi över Asby Lanthandel som var nedläggningshotad. Jag tror att landsbygden kommer att spela en allt viktigare roll framöver. Det är främst min hustru och dotter som är operativa i lanthandeln, jag jobbar huvudsakligen som affärsutvecklare och projektledare.