INSTÄLLT: Tätortsnära skyltfönster för biodiversitet – utflykt till Folkets park i Huskvarna Har passerat
Söndag 5 maj 2024 16:30 - 19:00 CEST Amfiteatern
Föreläsare: Claes Hellsten
Anmälan till denna programpunkt är stängd
Under mottot ”förvilda parken” har Gränna Skogsgrupp, Biosfärområde Östra Vätterbranterna och Huskvarna Folkets Park samarbetat under ett par år för att bevara och utöka parkens naturvärden. Eftersom grönytorna här är belägna på gammal jordbruksmark i form av ängar och betesmarker, så finns rester av artmångfalden före parkens uppbyggnad 1925 bevarad. Ett stort antal ekar, varav ett par äldre än 200 år finns här och utgjorde starten på samarbetet. 2022 hade några av dem dött och istället för att fällas och köras bort blev de beskurna och står kvar som kombinerad högstubbe och bihotell (grenarna blev faunadepå och ekoxekompost).
Flera ängar har börjat hävdas med sen slåtter och har fått stöd-insådd av lokala ängsarter, brynmiljöer har byggs upp med stödplantering av blommande träd och buskar. Ett mycket vackert bihotell och många olika typer av holkar byggdes under förra årets firande av Biologiska mångfaldens dag. Det blev startskottet för ett årligt återkommande event runt den 22 maj. Ett stort antal organisationer deltog och dagen besöktes av ca 750 personer varav många barnfamiljer som snickrade holkar, slaghåvade insekter, köpte plantor av ängsväxter och nektarrika trädgårdsblommor m.m. I år kommer permanent skyltning av åtgärderna att skapas och förhoppningen är att parken ska bli en permanent källa till inspiration och kunskap om hur var och en som har rådighet över en balkonglåda eller mer kan bidra.
Brist och funktionalitetsanalys
På exkursionen kommer Claes Hellsten från Gränna Skogsgrupp att visa parken, men även berätta kort om ett mer än tioårigt arbete för att analysera Östra Vätterbranternas långsiktiga ekologiska hållbarhet. Rapporten ”Landskap i balans” behandlar de fem viktigaste ekosystemen i området, var de finns, hur stora de är och – framförallt – hur mycket som behöver återskapas (tröskelvärden) för att säkra långsiktig överlevnad för känsliga arter. Genom att fokusera på ekologiska utmaningar kan också ekonomisk och social hållbarhet stärkas genom anpassning av skogs- och jordbruk, Mätbara mål för ekologisk hållbarhet och förslag på hur vi når dit och skapar win-winlösningar alltså.
Områdena vid Vätterns södra strand är de enda i Jönköpings län som når upp till tröskelvärdet för ekmiljöer (150 jätteträd per 5x5 km). Huskvarna Folkets park ligger mitt i denna ektrakt. Även naturbetesmarkerna har höga biologiska värden, men har just i Huskvarna minskat kraftigt de senaste 80 åren. Varje äng som återskapas i trädgårdar, parker och andra grönytor bidrar därför inte bara till trivsel för människor och insekter utan också till att uppnå landskaps-ekologiska mål.
För den som vill fördjupa sin förståelse, läs gärna ”Landskap i balans” https://www.pro-natura.net/publikationsdokument/Landskap%20i%20balans%202%202021-05-14.pdf
Hitta hit: Buss 1 från Östra centrum (mot Huskvarna). Hållplats: Huskvarna Sandagymnasiet
Tidpunkt: Söndag 5 maj eftermiddag. Samling vid Amfiteatern utanför Spira 16.30 för gemensam avresa.
Föreläsare
Claes Hellsten Föreläsare