Landskap i balans/Gränna skogsgrupp Har passerat
Söndag 5 maj 2024 11:00 - 11:30 CEST Caféscenen
Föreläsare: Claes Hellsten
Hur mycket är nog? Vad kräver arterna?? Gränna Skogsgrupp och Östra Vätterbranterna
Att sätta mätbara och naturvetenskapligt motiverade - inte politiskt kompromissade - mål för naturvård och områdesskydd är en stor och nödvändig uppgift. Rapporten "Landskap i Balans" beskriver hur det kan göras med en utveckling av även ekonomisk och social hållbarhet. Rapporten har tagits fram i samarbete med Linköpings universitet som också deltagit i ett mångårigt arbete med en ekologisk "brist och funktionalitetsanalys" för norra Götaland i allmänhet och Östra Vätterbranterna i synnerhet. Vi kan nu presentera inte bara vad som behöver skyddas utan också var, hur mycket och har förslag på vilket sätt det kan göras.
Bakom detta mångåriga arbete ligger Gränna Skogsgrupp som verkat i "Steget Före-anda" sedan 1990-talets början. Gruppen startade som en löst sammansatt arbetsgrupp inom Naturskyddsföreningen, främst i syfte att umgås, lära oss naturvärdesbedömning och för att skydda ett akut avverkningshotat skogsområde.
Med facit i hand och 30 år senare kan vi konstatera att gruppens verksamhet kom att bli mycket omfattande. Konflikterna på -90-talet med markägarorganisationer, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och kommunen blev så skarpa och tidsödande att hantera för både oss och våra motparter att en projektgrupp bildades för att hantera landskapsfrågor i det område öster om Vättern som Skogsgruppen döpt till Östra Vätterbranterna. WWF var, förutom Naturskyddsföreningens skogsnätverk, det stöd vi hade (och har) från nationell sida.
2012 blev området av Unesco utnämnt till biosfärområde, en plats för att utforska och skapa modeller för. de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Detta markerade att tidigare öppna strider (TV, tidningar, radio, möten och skrivelser) alltmer övergått i dialog och i många frågor samverkan i konkreta projekt. 22 nya naturreservat, 32 biotopskydd och ett tjugotal naturvårdsavtal inrättades samtidigt som hela Vätterbranterna fick en fördjupad nyckelbiotopsinventering som även omfattade betesmarker med träd och buskar. Området blev ett av de bäst inventerade i landet och många öar av små skogar med höga naturvärden hamnade i skogsägarnas egna planer som frivilligt avsatta.
Men - trots omfattande arbete med inventeringar, seminarier, utbildning och opinionsbildning , riktade projekt (salamanderdammar, skogsbeten, lövskogsproduktion, satsning på ek för virkesproduktion och naturvård, stöd till stängsel och återskapande av naturbetesmarker mm) så är vi mycket långt från att kunna kalla landskapet ekologiskt hållbart. Istället ser vi ett fragmenterat skogslandskap där värdefulla partier visserligen sparas men hamnar som små öar i ett hav av granåkrar med kalhyggen och artutdöende. Det behövs nu ett stort språng för markanvändning om trenden skall kunna vändas och framtida generationer ska kunna njuta av tjäderspel eller de över 400 rödlistade arterna som finns här ; läderbagge, tofsvipor och kattfot - för att bara nämna några av Östra Vätterbranternas innevånare.
Båda dessa skrifter kommer att finnas i pappersformat för försäljning på rikskonferensen.
Föreläsare
Claes Hellsten Föreläsare